Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 22.04.2021. 11:09

Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini

Izvor: Akta.ba, 22.04.2021.

REPUBLIK SRPSKA

V L A D A

MINISTARSTVO PRIVREDE I PREDUZETNIŠTVA 

Trg Republike Srpske 1, Banja Luka, tel: 051/338-642, fax: 051/338-847;

e-mail: mpp@mpp.vladars.net; www.vladars.net

 

Na osnovu člana 17. stav 2. Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske", br. 52/19 i 78/20), člana 13. Uredbe o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 32/21), a u vezi sa Odlukom Vlade Republike Srpske o davanju saglasnosti na plan korišćenja sredstava broj04/1-012-2-1101/21 od 15.04.2021. godine („Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 35/21), ministar privrede i preduzetništva r a s p i s u j e

 

J A V N I P O Z I V

za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini

 

I Predmet

Predmet javnog poziva je dodjela novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u investicione projekte, planiranih u Budžetu Republike Srpske za 2021. godinu na poziciji 415200 - Tekući grant - Podrška razvoju privrede i pobolјšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija.

 

Ukupan iznos sredstava po javnom pozivu iznosi 4.000.000 KM.

 

Dodjela podsticaja za direktna ulaganja (u dalјem tekstu: podsticaji) izvršiće se u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske (u dalјem tekstu: Zakon), Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja (u dalјem tekstu: Uredba) i Odlukom o davanju saglasnosti na plan korišćenja sredstava broj 04/1-012¬2-1101/21 od 15.04.2021. godine, a po dinamici doznačavanja sredstava ministarstvu.

 

II Namjena

Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati:

1. nabavku savremenih tehnologija i opreme, koja se odnosi na uvođenje nove ili značajno pobolјšane postojeće tehnologije ili nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od 12 godina ili

2. razvoj i inovaciju koja podrazumijeva razvoj novih ili značajno pobolјšanje postojećih proizvoda, materijala i proizvodnih procesa.

Podsticaji se odobravaju za sufinansiranje dijela prihvatlјivih plaćanja, koja privredni subjekt ima na realizaciji projekta.

Opravdana ulaganja predstavlјaju investiciju privrednog subjekta koja se može prepoznati i prihvatiti da je učinjena s cilјem realizacije aktivnosti iz projekta isklјučivo tokom njegovog trajanja.

Prihvatlјiva plaćanja predstavlјaju dio opravdanih ulaganja koje se odnose na aktivnosti koje je privredni subjekt realizovao od 8. februara 2021. godine.

Privredni subjekt na javni poziv može prijaviti projekat koji je započeo u toku 2021. godine i okončava se najkasnije u roku od šest mjeseci od zaklјučivanja ugovora o dodjeli podsticaja.

Prema stepenu realizacije projekat može biti:

- projekat u toku realizacije, koji podrazumijeva da su projektne aktivnosti počele, ali nisu završene do dana podnošenja prijave na javni poziv,

- novi projekat, koji podrazumijeva da projektne aktivnosti nisu počele do dana podnošenja prijave na javni poziv.

Privredni subjekt na javni poziv može dostaviti samo jedan projekat, s tim da svaku stranu projekta obavezno potpisuje i pečatom ovjerava lice ovlašćeno za zastupanje privrednog subjekta.

Od ukupnog iznosa sredstava najmanje 25% sredstava odobrava se i dodjelјuje privrednim subjektima koji zapošlјavaju do 50 radnika ili koji su ostvarili poslovni prihod u 2020. godini do 3.000.000,00 KM.

 

III Uslovi za učešće

Pravo učešća na javnom pozivu ima privredni subjekt koji ispunjava slјedeće uslove:

1) da ima sjedište na teritoriji Republike Srpske,

2) da je pretežna (osnovna) djelatnost privrednog subjekta iz slјedećih oblasti:

13 - proizvodnja tekstila,

14 - proizvodnja odjeće,

15 - proizvodnja kože i proizvoda od kože,

16 -prerada drveta i proizvoda od drveta i pluta, osim namještaja; proizvodnja predmeta od slame i pletarskih materijala,

17 - proizvodnja papira i proizvoda od papira,

22 - proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa,

23 - proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala,

25 - proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme,

26 - proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda,

27 - proizvodnja električne opreme,

28 - proizvodnja i instalacija mašina i opreme,

29 - proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica,

30 - proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava,

31 - proizvodnja namještaja,

32 - ostala prerađivačka industrija,

33 - popravka instalacija mašina i oprema.

3) da podnese prijavu na javni poziv za dodjelu podsticaja,

4) da dostavi projekat koji je izrađen u skladu sa čl. od 5. do 10. Uredbe, koji sadrži sve obavezne elemente navedene u Okvirnoj metodologiji izrade projekta (Prilog 2 Uredbe ) i da je njegova minimalna vrijednost 50.000,00 KM,

5) da dostavi ispunjen, potpisan i pečatom ovjeren obrazac za procjenu ekološkog i socijalnog rizika (Prilog 3 Uredbe),

6) da nema dospjelih, a neizmirenih poreskih obaveza, po osnovu direktnih i indirektnih poreza,

7) da nije podnesen prijedlog za otvaranje postupka restrukturiranja ili stečajnog ili likvidacionog postupka,

8) da projekat sa kojim učestvuje u postupku dodjele podsticaja nije već podržan iz budžeta Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave,

9) da nije u toku sudski postupak za povrat dodjelјenih podsticajnih sredstava iz prethodnih godina,

10) da nema zabranu za korišćenje podsticajnih sredstava u skladu sa Zakonom i Uredbom.

11) da zapošlјava najmanje pet radnika na dan raspisivanja javnog poziva,

12) da je registrovan najkasnije godinu dana prije dana raspisivanja javnog poziva,

13) da pretežna djelatnost privrednog subjekta ili aktivnosti koje se realizuju u projektu nisu obuhvaćene Prilogom 1 Uredbe - Lista djelatnosti i aktivnosti koje ne mogu da se finansiraju.

Pored naprijed navedenih uslova, ukoliko je većinski vlasnik podnosioca prijave (preko 50% učešća u kapitalu) privredno društvo sa sjedištem u Republici Srpskoj, isti je dužan ispuniti uslov da nema dospjele, a neizmirene poreske obaveze po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

Privredni subjekt iz oblasti prerade drveta, obavezan je da ispuni i dodatni uslov, u smislu da je proizvođač finalnih ili polufinalnih proizvoda.

 

IV Potrebni dokumenti

Uz prijavu na Javni poziv, koja se podnosi isklјučivo na propisanom obrazcu (Prilog 5 Uredbe), privredni subjekt je obavezan dostaviti i slјedeću dokumentaciju:

1) izvod o upisu u registar poslovnih subjekata ili registar preduzetnika, koji nije stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave na javni poziv, original ili kopija ovjerena od nadležnog organa jedinice lokalne samouprave ili notara,

2) akt nadležnog okružnog privrednog suda da nije podnesen prijedlog za otvaranje postupka restrukturiranja ili stečajnog ili likvidacionog postupka, koji nije stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave na javni poziv, original ili kopija ovjerena od nadležnog organa jedinice lokalne samouprave ili notara (navedeni akt dostavlјaju samo privredna društva),

3) izjavu odgovornog lica da projekat sa kojim učestvuje u postupku dodjele podsticaja nije već podržan iz budžeta Republike Srpske ili jedinica lokalne samouprave,

4) kopije bilansa uspjeha i bilansa stanja po završnom računu za godinu koja prethodi godini raspisivanja javnog poziva, zaprimlјene kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, odnosno kopiju godišnje poreske prijave za porez na dohodak sa prilozima obrazaca 1004, 1005 i 1006 za preduzetnike koji ne izrađuju finansijske izvještaje,

5) ispunjen, potpisan i pečatom ovjeren Obrazac za ocjenu ekološkog i socijalnog rizika, koji se nalazi u Prilogu 3 Uredbe,

6) projekat za ostvarivanje prava na podsticaj, koji sadrži sve obavezne elemente navedene u Okvirnoj metodologiji izrade projekta, u pisanom obliku i elektronskoj formi,

7) dokaze o realizaciji projektnih aktivnosti, odnosno ulaganja po projektu za period od 01.01.2021. godine, a što podrazumijeva slјedeće:

• za realizovane aktivnosti projekata dostavlјaju se ugovori i/ili računi o nabavci proizvoda ili usluga sa pripadajućim bankovnim izvodima

• za nerealizovane aktivnosti projekta koji je u toku kao i za novi projekat dostavlјaju se predugovor ili ugovor o nabavci proizvoda ili usluga ili račun ili predračun koji je potpisao dobavlјač.

8) specifikaciju dokaza o realizaciji projektnih aktivnosti, urađenu na propisanom obrascu koji se nalazi u Prilogu 4 Uredbe, u štampanoj formi i na CD-u ili drugom prenosu digitalnih podataka.

Dokazi o realizaciji projektnih aktivnosti obavezno se dostavlјaju u skladu sa njihovim redoslјedom navedenim u specifikaciji.

Ukoliko je nabavka po projektu izvršena putem lizinga, odgođenog plaćanja i slično kao dokaz dostavlјaju se odgovarajući ugovori i anuitetni planovi kojima se uređuje plaćanje, eventualni dokazi o izvršenom plaćanju, kao i dokazi o fizičkoj realizaciji projekta (otpremnica dobavlјača ili uvozna carinska deklaracija).

Ukoliko se kao dokaz o realizaciji projekta dostavlјa ino-račun uz isti se dostavlјa i kopija uvozne carinske deklaracije.

U slučaju da je plaćanje sa dobavlјačem iz Republike Srpske, odnosno BiH izvršeno putem ugovora o kompenzaciji ili cesiji, uz ugovor se obavezno dostavlјa bankovni izvod da je kompenzacija ili cesija sprovedena preko žiro računa.

U slučaju da je plaćanje sa dobavlјačem iz inostranstva izvršeno putem ugovora o kompenzaciji, uz ugovor se obavezno dostavlјa rješenje Ministarstva finansija kao dokaz da je kompenzacija sprovedena.

Privredni subjekt koji ostvaruje izvoz preko posrednika ili zajednički izvoz sa drugim licima, dostavlјa specifikaciju izvoza, koja se izrađuje na propisanom obrascu, koji se nalazi u Prilogu 6 Uredbe.

Sastavni dio specifikacije izvoza je izjava o vrijednosti ostvarenog izvoza preko posrednika, koju potpisuju i ovjeravaju odgovorna lica podnosioca prijave na javni poziv i drugog privrednog subjekta koji učestvuje u izvozu.

Svi obrasci za popunjavanje (Prilog 2, Prilog 3, Prilog 4, Prilog 5, Prilog 6 i Prilog 7) mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva: www.vladars.net Ministarstva/Ministarstvo privrede i preduzetništva/Javni pozivi, iste je potrebno elektronski popuniti. Ministarstvo pribavlјa po službenoj dužnosti dokaze o:

- pretežnoj djelatnosti privrednog subjekta,

- stanju direktnih i indirektnih poreskih obaveza na dan raspisivanja javnog poziva,

- vođenju sudskog postupka za povrat dodijelјenih podsticaja,

- zabrani korišćenja podsticaja,

- vremenu registracije privrednog subjekta,

- broju zaposlenih radnika,

- vrijednosti prodaje učinaka na inostranom tržištu u 2020. godini.

 

V Razmatranje prijava

Prijave na javni poziv razmatraće Komisija za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja (u dalјem tekstu: Komisija).

Zadatak Komisije je da u skladu sa utvrđenim uslovima i kriterijumima razmotri i ocijeni prijave privrednih subjekata na javni poziv, kao i sačini prijedlog rang- lista korisnika podsticaja.

Na osnovu rang-lista odobrenih od strane Vlade Republike Srpske, ministar privrede i preduzetništva donosi pojedinačna Rješenja o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja i zaklјučuje ugovore sa korisnicima podsticaja.

 

VI Kriterijumi za bodovanje

Komisija vrši bodovanje prijava privrednih subjekata na osnovu slјedećih kriterijuma:

> stručna ocjena projekta, podrazumijeva razmatranje projekta sa stanovišta značaja investicionih ulaganja, rezultata i efekata njegovog provođenja, pri čemu se boduju slјedeći parametri: odnos vrijednosti opravdanih ulaganja i aktivnosti privrednog subjekta, stepen realizacije projekta do momenta prijave na javni poziv, značaj projekta sa aspekta doprinosa održivoj proizvodnji, stvaranja novog proizvoda više vrijednosti i dodane vrijednosti postojećeg proizvoda, novog zapošlјavanja, privrednog razvoja lokalne zajednice, ocjena poslovnog plana na bazi efekata koji se realizacijom projekta postižu, na osnovu kojih privredni subjekt može ostvariti maksimalno     35 bodova.

> vrijednost opravdanih ulaganja projekta:

• od 50.000 KM do 150.000 KM 2 boda,

• od 150.000,01 KM do 350.000 KM        5 bodova,

• od 350.000,01 KM do 500.000 KM        7 bodova,

• preko 500.000 KM       10 bodova.

> broj zaposlenih radnika na neodređeno vrijeme na dan raspisivanja javnog poziva:

• od 5 do 9 radnika         2 boda,

• od 10 do 49 radnika    5 bodova,

• od 50 do 249 radnika  7 bodova,

• preko 250 radnika       10 bodova.

> promjena broja radnika, koja predstavlјa međusobni odnos ukupnog broja radnika na dan raspisivanja javnog poziva u odnosu na broj radnika sa stanjem na dan 31.12.2020. godine:

•  povećanje broja zaposlenih od jednog do pet radnika             2 boda,

• povećanje broja zaposlenih preko pet radnika             5 bodova.

> ostvarena vrijednost poslovnog prihoda u 2020. godini:

• poslovni prihod manji i jednak 1.000.000 KM        2 boda,

• poslovni prihod veći od 1.000.000 KM, a manji i jednak 3.000.000 KM 4 boda,

• poslovni prihod veći od 3.000.000 KM, a manji i jednak 7.000.000 KM       6 bodova,

• poslovni prihod veći od 7.000.000 KM, a manji i jednak 10.000.000 KM         8 bodova,

• poslovni prihod veći od 10.000.000 KM             10 bodova.

> finansijska analiza privrednog subjekta:

• ukoliko je broj poena u rasponu od 13 do 16      10 bodova,

• ukoliko je broj poena u rasponu od 9 do 12       5 bodova,

• ukoliko je broj poena u rasponu od 4 do 8       2 boda,

• ukoliko je broj poena manji od 4          0 bodova.

> ostvareni prihod od prodaje učinaka na inostranom tržištu u 2020. godini:

• izvoz manji ili jednak 200.000 KM         2 boda,

• izvoz veći od 200.000 KM i manji ili jednak od 1.000.000 KM dodatno jedan bod na svakih slјedećih 200.000 KM ostvarenog prihoda,

• izvoz veći od 1.000.000 KM dodatno jedan bod na svakih slјedećih 500.000 KM ostvarenog izvoza.

> stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave:

• ako se projekat realizuje na teritoriji srednje razvijene jedinice lokalne samouprave, privredni subjekt ostvaruje                5 bodova,

• ako se projekat realizuje na teritoriji nerazvijene ili izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave, privredni subjekt ostavruje           10 bodova.

 

Privredni subjekt može ostvariti maksimalno 100 bodova.

Iznos podsticaja koji se može odobriti pojedinačnom privrednom subjektu ne može biti veći od iznosa 30% od prihvatlјivih plaćanja na realizaciji projekta. Za projekte čija je vrijednost prihvatlјivih plaćanja do 250.000 KM, maksimalni iznos podsticaja može biti do 50.000 KM.

Za projekte čija je vrijednost prihvatlјivih plaćanja veća od 250.000 KM, maksimalni iznos podsticaja može biti do 100.000 KM.

S obzirom na ukupan iznos raspoloživih novčanih sredstava, podsticaji će biti dodjelјeni privrednim subjektima prema redoslјedu na utvrđenim rang-listama dok sredstva ne budu utrošena prema uslovima i kriterijumima iz uredbe i u skladu sa planom utroška sredstava.

U skladu sa članom 31. stav 7. Uredbe i tačkom 3. Odluke o davanju saglasnosti na plan korišćenja sredstava, privredni subjekti koji zapošlјvaju do 50 radnika ili koji su ostvarili poslovni prihod u 2020. godini do 3.000.000,00 KM, rangiraju se na posebnoj rang-listi, zasebno od ostalih privrednih subjekata.

 

VII Obaveze korisnika sredstava

Privredni subjekt kojem je odobren podsticaj zaklјučuje sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Ugovor o dodjeli podsticaja kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Privredni subjekt prilikom zaklјučivanja Ugovora o dodjeli podsticaja obavezan je da, za projekte čiji je stepen realizacije jednak ili veći od 70% od vrijednosti opravdanih ulaganja, dostavi ministarstvu blanko potpisane i ovjerene mjenice sa potpisanom mjeničnom izjavom, kao instrument obezbjeđenja povrata podsticajnih sredstava u slučaju neispunjavanja ugovorenih obaveza i nenamjenskog utroška sredstava.

Ako je podsticaj odobren za novi projekat ili po osnovu projekta u kojem je procenat realizacije projektnih aktivnosti do dana podnošenja prijave na javni poziv manji od 70% od vrijednosti opravdanih ulaganja, privredni subjekt obavezan je da, u roku koji se utvrdi ugovorom o dod^^eli podsticaja, dostavi Ministarstvu bankarsku garanciju u iznosu odobrenog podsticaja i sa rokom važenja šest mjeseci od isteka perioda realizacije projekta.

U slučaju novog projekta, odobreni podsticaj isplaćuje se nakon što privredni subjekt dostavi Ministarstvu dokaz da je realizovao najmanje 10% prihvatlјivih plaćanja po projektu i to najkasnije do kraja 2021.godine.

Privredni subjekt obavezan je da Ministarstvu blagovremeno dostavi izvještaj i dokaze o realizaciji preostalih aktivnosti iz projekta (Prilog 7 Uredbe), u roku koji se utvrđuje u ugovoru o dodjeli podsticaja.

Privredni subjekt koji u ugovorenom roku ne dostavi izvještaj sa pratećim dokazima o namjenskom utrošku podsticaja, obavezan je vratiti dodjelјena sredstva, uvećana za zateznu kamatu.

 

VIII Podnošenje prijave

Javni poziv objavlјuje se u dnevnom listu „Glas Srpske" i na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva i ostaje otvoren 30 dana od dana objavlјivanja u dnevnom listu „Glas Srpske".

Dodatne informacije mogu se dobiti na tel: 051/338-376 ili e-mail: javni.poziv@mpp.vladars.net.

Prijave na javni poziv sa potrebnom dokumentacijom slati putem pošte na adresu:

 

Ministarstvo privrede i preduzetništva, Trg Republike Srpske br. 1, 78 000 Banja Luka, sa naznakom: „Komisija za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja - NE OTVARATI".

Neblagovremene, nedopuštene i nepotpune prijave neće se razmatrati.

 

Broj: 18.04-3-6/21                          M I N I S T A R

Datum: 21.04.2021. godine         Vjekoslav Petričević, s.r.

 

 

Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021

Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja

Prilog 1- Lista djelatnosti i aktivnosti koje se ne mogu finansirati

Prilog 2- Okvirna metodologija izrade projekta

Prilog 3- Obrazac za procjenu ekološkog i socijalnog rizika

Prilog 4- Specifikacija dokaza o realizaciji projekta i izvršenom plaćanju

Prilog 5- Prijava na javni poziv

Prilog 6- Specifikacija izvoza

Prilog 7- Specifikacija uz izvještaj o realizaci preostalih aktivnosti projekta

Primjer popunjenog Obrazca za procjenu ekološkog i socijalnog rizika - 1

Primjer popunjenog Obrazca za procjenu ekološkog i socijalnog rizika - 2

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: